torstai 11. lokakuuta 2012

"Koira reagoi tunteisiisi enemmän kuin jopa ihminen."

 Ei sillä, että tämä olisi tullut yllätyksenä, mutta:
"Tuoreen lontoolaisyliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan koirat todella reagoivat siihen, jos ihminen on surullinen, kirjoittaa Daily Mail.
Tutkimus esiteltiin tiedealan julkaisussa Animal Cognition. Tutkijoiden mukaan tulokset antavat viitteitä siitä, että koirat reagoivat ihmisten tunteisiin enemmän kuin mitkään muut lajit - jopa ihmiset itse.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 18 eri rotuista lemmikkikoiraa. Koirat laitettiin lyhyeksi ajaksi samaan tilaan itkevän ihmisen kanssa, sitten keskustelevan ihmisen kanssa ja lopuksi hyräilevän ihmisen kanssa. Testi toteutettiin erikseen koiran omistajan ja tuntemattoman ihmisen avulla.
Huomattavasti useammat koirat lähestyivät itkevää ihmistä kuin hyräilevää ihmistä. Koirat eivät reagoineet keskustelevaan ihmiseen.
Valtaosa koirista suhtautui itkevään ihmiseen alistuvasti ja rauhallisesti, jopa empaattisesti ja lohduttavasti.
- Hyräily valittiin testiin siksi, että se kuvastaa koirille ehkäpä uutta ja kiinnostavaa käyttäytymistä, mikä laukaisee koiran uteliaisuuden. Koirat käyttäytyivät kuitenkin erilailla hyräilevän ja itkevän ihmisen kanssa, joten itkevän ihmisen lähestyminen ei voinut johtua pelkästään koiran uteliaisuudesta, tutkija Deborah Custance Goldsmithsin yliopistosta kertoo.
Itkeminen herätti Custancen mukaan koirissa ehdottomasti voimakkaimman reaktion. Koirat reagoivat myös itkeväänn ihmiseen huolimatta siitä, oliko tämä sen omistaja vai tuntematon.
Tutkijoiden mukaan ihminen on pitänyt koiraa niin kauan lemmikkinä ja jalostanut sitä itselleen sopivaksi, että koira on omaksunut lajina paljon empaattisia piirteitä. Näyttäisi siis, että koira on todella ihmisen paras ystävä."

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti