torstai 1. elokuuta 2013

HUGON KAAPIN MUODONMUUTOKSET

Elikkäs, kun olimme päättäneet hankkia siilin, täytyi meidän kiireellä alkaa pohtimaan mahdollisia asumuksia tulevalle piikkipallolle. Mies oli sitä mieltä, että meidän pitäisi rakentaa kaappi, mutta minä väitin vastaan vedoten mm. ilmanvaihtoon ja siihen, että meillä lojui varastossa siihen aikaan edesmenneiden rottieni häkki, jonka kuvittelin sopivan siilille... vaikka inhosinkin aina yli kaiken tuon hökötyksen siivoamista; ei mikään käytännöllisin häkki, jos asuu pienessä ja ahtaassa kämpässä kera pienen kylpyammeen. Kun lopulta sitten tajusin, että lähes kaikki suomalaiset kasvattajatkin suosivat kaappeja - ja ihan syystä - annoin periksi. Tulin siihen tulokseen, että esinnäkin kalterihäkki olisi tod näk liian vetoisa ja kylmä, sekä mahdollisesti vaarallinen (siilit nimittäin osaavat kiivetä, jotenkuten). Pyörä olisi vienyt kaiken tilan häkistä, ja häkki lattian pinta-alasta, joten tällä kertaa on pakko myöntää, että ehkä se mies sittenkin tiesi mistä puhui... 

Tarkoituksemme oli tehdä kaapista mahdollisimman iso, tai siis hankkia selkeästi isompi kuin mitä se on, mutta tajusin hyvin pian, ettemme todellakaan löytyisi deadlineen mennessä kaappia, joka täyttäisi kaikki vaatimukseni. Ei sillä, että olisin mitenkään vaativa, niinku.

Miesotus yllätti eräänä päivänä meikäläisen iloisesti ja löysi todella hyvännäköisen kaapin, joka sattumoisin sopii vielä täydellisesti meidän sisustukseen - siitä plussaa! Se löytyi halvalla jostain paikallisesti kierrätystyyppisestä centeristä ja jo alkoi nikkarointi; inspiraatioina toimi muuten tämä galleria, sekä nämä kaksi kaappia eli TÄHDENLENNON SIILIKAAPPI ja NOKINASSUJEN ASUMUS. Kaappi oli, ja on edelleen, kaksi-osainen, mutta Hugolla oli aluksi käytössään vain tuo suurempi osa. Pieni musta hylly nostettiin alkuperäiseltä paikaltaan eli alhaalta ylös ja pitkän aikaa siellä säilöttiin Hugon tavaroita + ruokia.


Ulkomailla näihin tämän tyyppisiin asumuksiin suhtaudutaan edelleen skeptisesti, minäkin sain osakseni muutamat haukut, kun valmiin kaappimme jossain esittelin. Vedottiin mm. ramppien vaarallisuuteen (putoamismahdollisuus), sekä siihen, ettei monet siilit ikinä opi kulkemaan monikerroksisessa asumuksessa (ei meillä kyllä ole mitään ongelmia asian suhteen ollut, ikinä). Olen kuulemma kamala ihminen, jolle ei koskaan saisi antaa eläintä, mm.


Koska tuo pieni alaosa tosiaan siirrettiin ylös, meidän piti aloittaa projekti vaihtamalla nuo pleksiset ovet toisinpäin, että saatiin kahvat lattiatasolta ylemmäs. Tämän jälkeen hyllyn alkuperäiset lasilevyt vaihdettiin puisiin, jotka mies kätevänä otuksena teki itse. Levyihin (75cm) porattiin reiät, jotka ovat kooltaan n. 12cmx  20cm eli jotakuinkin siilin mentävät aukot :) Koska turvallisuus oli yksi suurimmista huolistani, puisista listoista askarreltiin kaiteet, jotka sitten kiinnitettiin pienin nauloin. Rampeistakin löytyy kaiteet, sekä märkätiloihin tarkoitettua mattoa ettei tassu luista. Matto on tarkoituksella ylhäältä sen verran pitkä, että menee tuonne tason alle - ei jää ikäviä aukkoja tason ja rampin väliin, johon siili voisi helposti loukata jalkansa. Rampit on suht helppo irrottaa puhdistusta varten tasosta, kun ovat ihan vaan koukuin kiinni. 


Näiden jälkeen tehtiin sitten oviaukko sekä ovi kera salvan, sillä alkuvaiheessa Hugolle avattiin aina iltaisin ovi, että pääsi tutkiskelemaan kämppää oman halunsa mukaan. Aika alussa poitsulle tehtiin myös aitaus, joka toi kaappiin lisää pinta-alaa. 


Aitaus kävi läpi kaikenlaisia muodonmuutoksia, viimeisin muutos ennen koiraa taisi olla tuo pienen pahvilaatikon lisääminen kaapin viereen, jolloin ihan vaan aitaa siirtämällä pystyi antamaan Hugolle mahdollisuuden tulla tutkimusmatkoille.

Kaapista löytyy myös digitaalinen lämpömittari, joka on kiinnitetty imukupein takaseinään. Mittari näyttää erikseen sekä yläkertojen että alakertojen lämpötilat, mikä on tosi hyvä, koska Hugo viihtyy useimmiten pohjakerroksessa.

Koiran saapumisen myötä Hugon kaappi muuntautui taas - aitaus koettiin yhteistuumin liian vaaralliseksi molempien kannalta, joten matofarmi siirrettiin kylppäriin ja Hugo sai yhden tason lisää sekä pyörälleen tuon suljetun kaappiosan, joka pitääkin hieman paremmin ne mukavat pissanhajut sisällään :D Ja siis kyllä, molemmissa osissa on reiät sivuissa, joten Hugo pääsee kulkemaan turvallisesti kaapista toiseen miten mielii - tämä kun usein ihmetyttää ihmisiä, jostain kumman syystä. Että sellainen! Kyllä mä olen monesti miettinyt, että onnea on miesotus, joka halutessaa osaa käyttää työkaluja. Yksinhän en olisi saanut aikaan kuin katastrofin tai kaksi. Aika ylpeä olen --- ja todella hyvin on kaappi tosiaan palvellut tarkoitustaan :)

2 kommenttia :

  1. Tosi kiva, kun olette viitsineet nikkaroida Hugolle ihan oman kotikaapin. Se mitä olen itse nähnyt otusta siellä möyrimässä, on se ollut todella tyytyväinen oloonsa. ;D

    Ja tuo vielä näyttääkin hyvältä, joten plussapisteitä siitä. Ihanat nuo siilikortit! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Hugolla on nyt siilikortteja kaapinkin sisällä, kun tuostakin on kaappi ehtinyt tässä vuoden aikana vähän muuttua - ja mä kerään noita, kas yllättäen. Musta on niin hauska sisustaa tota hökötystä, vaiks eihän se siili niistä jutuista mitään tajua, hmph. Ihmisethän ei yleensä edes tajua, että tuo kaappi on siiliä varten - äiti tuli eilen tänne miesystävänsä ja hollantilaisen ystävänsä kanssa. Otettiin Hugo lattialle ihan normaalisti ja kun tämä ystävä sitten tuli takapihalta sisään, kysyi hän että annetaanko me sille jotain ruokaa jne ja kesti hetki ennen kuin tajusin, että tämä kuvitteli otuksen olevan luonnonsiili :D Ei meinannut millään ensin uskoa, että kaappi on Hugon koti :D

      Poista